Newsflash
Home arrow Odmiany arrow Artykuły arrow Odmiany intensywnie barwiące
Odmiany intensywnie barwiące
Napisał Administrator   
czwartek, 09 luty 2006
Dakapo

 






Od czerwonego wina oczekujemy zazwyczaj .. koloru czerwonego.  Choć nie jest to wyznacznik jakości wina, wina ciemnej barwy kojarzą się zazwyczaj z winem solidnym i właściwie zbudowanym.  To oczywiście olbrzymie uproszczenie, barwa wina zależy wszak od potencjału gromadzenia barwników jaki ma dana odmiana. Oczywiście także od pogody, sposobu winifikacji czy długości maceracji (wspominaliśmy o tym w tekście Maceracja połączona z fermentacją alkoholową w miazdze).
Wina z odmian takich jak Rondo czy Regent nie wymagają dobarwiania, jednak zdarzało się nam pić wina czerwone, które wyraźnie cierpiały na brak koloru. Tyczy się to szczególnie win z chłodnego klimatu, w tym niemieckich win z odmian Pinot Noir (Spätburgunder), czy Blauer Portugiser (Oporto) i prawdopodobnie będzie to dotyczyć także win polskich.  Czy coś można na to poradzić?

Tak, odpowiedzią są odmiany barwiące (tzw. „farbintensive”, „Farbensorte”  - w Niemczech, a u naszych południowych sąsiadów zwane „barvířka” ). Dodaje się je do wina w niewielkim stopniu, jako składnik cuvee, 2%, max 5%. Są to odmiany wybitnie barwiące, które aż „kipą” od barwnika. Mają karminowo zabarwione łozy i szypułki. Są najpiękniej przebarwiającymi się odmianami jesienią.
Ich miąższ i uzyskany sok są barwy czerwonej, barwnik znajduje się nie tylko tuż pod skórką ale także w pulpie.

 
Synonimem takich odmian jest szczep Teinturier, używany w języku angielskim czy francuskim jako wyraz opisujący wszystkie tego typu odmiany. W Niemczech ten szczep nazywa się Färbertraube, w Czechach jest to Barvířka. Stosowany osobno daje wina pośledniej jakości. Jest odmianą rodzicielską dla kolejnych odmian barwiących.  


Jej niemieckim następcą jest odmiana Decrot (Freiburg 71-119-39 = Pinot Gris x Teinturier ) krzyżówka z 1938 roku.
Została jednak nieco wyparta przez  inne odmiany takie jak: Dunklefelder, Dakapo czy  Cabernet Mitos.
Które z nich mogą być przydatne w uprawie w Polsce?


Dunkelfeder (Purpur).
Bardzo ciekawa odmiana o wczesnym / średniowczesnym terminie dojrzewania (dojrzewa jednocześnie lub nieco po Rodno, wg innych źródeł przed lub wraz z odmianą Portugieser). Pochodzenie nie jest do końca ustalone, być może jest to krzyżówka Portugieser x Teinturier.
Problemem podobnie jak dla Rondo jest wczesne rozpoczynanie wegetacji i podatność na „spóźnione” przymrozki. Mrozoodporność nie jest zbyt wysoka, (w Niemczech określana jako wystarczająca i lepsza od Portugieser, tj. ok -20C). Zasadniczo nie gromadzi dużo cukru 75-85Oe (do ok. 20 Bx), jednak w ciepłych latach i przy późnych zbiorach nawet w Polsce potrafi osiągać ponad 100Oe (ok 25Bx). Ma krótkie międzywęźla, wymaga silnych podkładek np 5BB czy 125 AA dla wyrównania wzrostu. Stosunkowo niewielka podatność na choroby, tylko botrytis bywa czasem zagrożeniem.


Informacje na temat wzrastających nasadzeń w Niemczech:
1980 - 16 ha
1999 - 280 ha
2004 - 379 ha (0,4% areału winnic)
Średnie wyniki dojrzewania :
poziom cukru 75 -85 Oe, kwasowość 8 g/l, pH moszczu 3,5 , kwasowość win 5 g/l, ekstrakt 24-28 g/l, wydajność ok 90kg/ar.

Średnie wyniki dojrzewania z Geisenheim za lata 1993- 1998:
Data zbioru: 22 września
Gęstość moszczu: 77,6 Oe
Plon: 116 kg/ar
Kwasowość:11,4 g/l
pH moszczu: 3,18
botyruis:6%
ilość zepsutych jagód: 1%

Dunkelfelder jest stosowany do tworzenia czystych win odmianowych, bywa że uzyskuje się z niego wina Auslese czy Beerenauslese ... lub marmoladę. Głównie dodaje się go dla wzmocnienia koloru.

DunkelfelderDunkelfelderDunkelfelder
Zdjęcia: Copyright (C) Reinhard Antes www.antes.de

Opisy odmiany:
Dunkelfelder (Geisenheim).
Dunkelfeder (dunkelfelder.com)


Dakapo (Gm 7225-8 = Deckrot x Portugieser) nowa krzyżówka z roku 1972, w nasadzeniach od niedawna.
Odmiana średniopóźna, dojrzewa wraz z Pinot Noir (ok 2 tygodnie po Portugieser). Wymagania co do siedliska: średnie do duże.
Mrozoodporność znacząco lepsza od odmiany Portugieser. Cięcie maksimum do 10 oczek / m2. Używany do dobarwiania lub jako wina odmianowe w typie win „południowych”.

Średnie wyniki dojrzewania z Geisenheim za lata 1993- 1998:
Data zbioru: 14 października
Gęstość moszczu: 80,0 Oe
Plon: 146 kg/ar
Kwasowość: 9,3g/l
pH moszczu: 3,4
botyruis:14%
ilość zepsutych jagód: 4%
 
Geisenheim jest stosunkowo chłodnym siedliskiem jak na warunki klimatyczne Niemiec.

Opisy odmiany:
Dakapo (Geisenheim)
Dakapo (winegrowers.info)
 
DakapoDakapo
Zdjęcia: Copyright (C) Reinhard Antes
www.antes.de

W Polsce odmiana Dunkelfelder rośnie m.in. w Winnicy Miękinia, a Dakapo w winnicy położonej w dolinie Nidy. Są one także odmianami uzupełniającymi w wielu mniejszych winnicach.
Swoistym odpowiednikiem tego typu odmian może być znany w Polsce Gołubok.


Cabernet Mitos (We 70-77-4F = Bl. Limberger x Cabernet-Sauvignon)
Odmiana późna lub bardzo późna, szkoda bo ma potencjał na wina odmianowe, nie tylko jako partner w cuvee. Jagody tej odmiany są całkowicie nieprześwitujące, nawet pod ostre słoneczne światło. Cecha szczególna: wyjątkowy ekstrakt bezcukrowy sięgający 35 g/l.

Cabernet Mtos
 Zdjęcia: Copyright (C) Reinhard Antes www.antes.de
 

Alibernet
W Czechach i na Słowacji jako odmianę barwiącą używa się Alibernet (Semenac 1-17-4 = Alicante Bouschet X Cabernet Sauvignon)


Turan
Węgierską odmianą barwiącą jest Turan ((Teinturier x Kadarka) x (Malbec x Perle v. Csaba)). Na Węgrzech bywa stosowana do dobarwiania win Egri Bikaver. W Columbii Brytyjskiej uprawiana jest pod nazwą Agria (i służy m.in. do dobarwia Pinot Noir). Dość zaskakująco jest tam uważana za odmianę wczesną i właściwą dla klimatu chłodnego.  


Saperavi
Silnie barwiącą odmianą, w Polsce prawie zupełnie nieznaną, zaś najbardziej popularną odmianą na wina czerwone w Gruzji jest Saperavi (prawdopodobnie odmiana rodzicielska Rondo). „Saperavi” w języku gruzińskim znaczy „pigment”, nazwa ta dobrze oddaje charakter odmiany. Jednakże w odróżnieniu od odmian opisanych wyżej, Saperavi daje doskonałe wina odmianowe. Najsławniejsze gruzińskie wina czerwone, zarówno wytrawne, jak naturalne wina półsłodkie, powstają wyłącznie z Saperavi (Pirosmani, Saperavi, Mukuzani, Kindzmarauli, Napareuli).
Z naszego punktu widzenia, spośród odmian gruzińskich, Saperavi jest jedną z najbardziej interesujących odmian. Zarówno wymagania termiczne (SAT=3000oC), jak mrozoodporność – najwyższa spośród odmian uprawianych w Gruzji – dają szanse na powodzenie uprawy w najlepszych lokalizacjach również w Polsce.


 

 
Ostatnia aktualizacja ( poniedziałek, 13 luty 2006 )
Następny >

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.
Mambo 4.5.5 PL powered by MamboPL.com Team