Newsflash
Home arrow Odmiany arrow Artykuły arrow Nowoczesne mieszańce z Freiburga - dokąd zmierzamy?
Nowoczesne mieszańce z Freiburga - dokąd zmierzamy?
Napisał Administrator   
piątek, 03 luty 2006
Johanniter

Tym razem prezentujemy nowoczesne mieszańce oraz prawdopodobne kierunki ich dalszego rozwoju.






Obecna sytuacja w świecie winiarskim jest dość klarowna. W uprawach dominują niepodzielnie odmiany uznane za Vitis vinifera. Wszelkie hybrydy zajmują niewielki margines, czy raczej zapełniają luki jakie powstają w miejscach, gdzie z powodów klimatycznych uprawa vinifer jest trudna lub czasem niemożliwa. Stąd też popularność Vidal Blanc w Kanadzie, Seyval Blanc w Anglii, czy Rondo w krajach takich jak Dania czy Polska. Doświadczenia innych krajów pokazują, że wszędzie tam gdzie uprawa vinifer okazała się możliwa, z czasem wyparły one przynajmniej częściowo mieszańce, jeśli nie w całych regionach czy krajach jak w Nowej Zelandii, to przynajmniej w najlepszych siedliskach jak Finger Lakes, USA. Czy to źle wróży mieszańcom na przyszłość?

Absolutnie nie! Wiele z tych doświadczeń tyczyło się mieszańców starszych generacji, które często przy doskonałej odporności na choroby i dużej lub bardzo dużej odporności na mróz, nie wytrzymywały jednak bezpośredniego porównania z viniferami, jeśli chodzi o jakoś końcowego produktu, tj. wina. Cóż bowiem hodowcy po odpornych odmianach, z których wina nie znajdą wystarczającego powodzenia u klientów i nie przyniosą odpowiednich dochodów? Założenie winnicy w Polsce to trudna decyzja. To głównie wybór proporcji między viniferami i związanymi z tym większymi nakładami na uprawę, a łatwiejszymi w uprawie mieszańcami, które w większości nie dadzą jednak win o porównywanej wartości handlowej. Nie ma też prostej odpowiedzi co sadzić. Za każdym razem decyzja może i powinna być inna, zależna m.in. od miejscowych warunków klimatycznych czy planów hodowcy co do przyszłego sposobu sprzedaży. Przykładem  może być odmiana Marechal Foch, klasyczny mieszaniec, o bardzo dobrej odporności na choroby i mróz oraz sporym potencjale na wina. Jest to świetna odmiana dla gospodarstw agroturystycznych czy winiarzy, którzy myślą o winie ekologicznym. Dobra do nasadzeń amatorskich lub uzupełniających w winnicy, obok innych odmian. Czasem omalże niezastąpiona w regionach o dużych i częstych mrozach.  Czy jest to natomiast odmiana, dzięki której podbijemy rynek wina na świecie? Bardzo wątpliwe, miała przecież na to 100 lat a nie zdołała zdobyć uznania na rynku.  

Jedno jest pewne, powstają i będą powstawały kolejne, coraz lepsze odmiany. Z czasem pokonają one niechęć klientów (czy też raczej przyzwyczajenia do starych, sprawdzonych nazw szczepów) czy winiarzy. Zastąpią wiele vinifer i umożliwią nasadzenia w krajach o mniejszych możliwościach klimatycznych, takich jak Polska. 
Jednym z wiodących krajów, gdzie wyprowadza się wiele mieszańców na wino są Niemcy. Istnieje tam kilka instytutów, które prowadzą programy badań zakrojone na niewiarygodnie szeroką skalę, niedostępną dla prywatnych hodowców. Wyprowadzenie nowej odmiany wraz ze wszystkim testami w międzyczasie, to proces ok. 20 letni. Dziś jesteśmy na progu ukazania się kolejnej generacji odmian, w większości będących obecnie w eksperymentalnych uprawach (jeśli są dostępne w sprzedaży, to zazwyczaj tylko po podpisaniu specjalnego kontraktu z właścicielem odmiany). Być może niektóre z nich za kilka lat zdobędą uznanie także w Polsce. W następnym artykule postaramy się wskazać, które mogą sprawdzić się w naszych warunkach.

Dokąd zmierzają nowoczesne mieszańce?
Wszystko wskazuje na to, że kolejne wyprowadzane mieszańce, tworzy się z myślą o jak najlepszej jakości wina – przy jednoczesnym zachowaniu odporności na choroby grzybowe. Uzyskuje się  je poprzez krzyżowanie uzyskanych uprzednio mieszańców kolejny raz z viniferami. W ten sposób wprowadza się więcej genów pochodzących od vinifer, zbliżając się do nich jakością win. Efektem ubocznym takiej selekcji będzie prawdopodobnie niestety mniejsza mrozoodporność, co byłoby szczególnie pożądane w naszym klimacie. Jesteśmy jednak w sytuacji, w której wobec omalże zerowego zainteresowania ze strony instytutów czy uczelni polskich, musimy skorzystać  z doświadczeń innych krajów o podobnym klimacie. 

Zapraszamy do zapoznania się z listą odmian z Instytutu we Freiburgu ( Staatliches Weinbauinstitut Freiburg ). W większości są to zupełnie nowe, nieznane jeszcze w Polsce odmiany, co do  których literatura dostępna jest tylko szczątkowo. Wiele z nich nie posiada jeszcze nazw handlowych (oznaczone "?", te które je mają, są w sprzedaży, inne być może nigdy do niej nie trafią). Najmłodsza, która jest już dostępna to Monarch, ma obecnie 18 lat.
Dokumenty oryginalne w języku niemieckim. 

Odmiany odporne na choroby grzybowe.
Na wina czerwone, wraz typami win:

Typ Deckrot ((Freiburg 71-119-39) = Pinot Gris x Teinturier) tj. typ odmian wyjątkowo silnie barwiących, używany do dobarwiania win:
Piroso (Fr 364-80 r) = Gm 6423-14 x Fr 054-64 r
? (Fr 457-86 r)

Typ owocowy, Pinot:
Baron (Fr 455-83 r ) = Cabernet Sauvignon x (Merzling  x Gm 6494*), odmiana barwiąca
Monarch (Fr 487-88 r ) = Solaris x Dornfelder, odmiana barwiąca, (czasem określany jako typ Dornfelder)
? (Fr 453-87 r)  = Fr 004-61 r  x Fr 236-75 r
? (Fr 485-87 r)  = Fr 089-64 r  x Fr 236-75 r
? (Fr 495-87 r)  = Fr 089-64 r  x Zweigelt
 
Typ Cabernet:
Cabernet Carbon ( Fr 377-83 r) = Cabernet Sauvignon  x  (Merzling x Gm 6494*), przyprawowo-korzenny typ Cabernet
Cabernet Carol  (Fr 428-82 r) = Cabernet Sauvignon  x Solaris, przyprawowo-korzenny typ Cabernet
Cabernet Cortis (Fr 437-82 r ) = Cabernet Sauvignon  x Solaris, silnie przyprawowo-korzenny typ Cabernet
Cabernet Cantor (Fr 523-89 r)   – (czasem określany jako typ Merlot)
? - (Fr 503-89 r)  = Fr 091-64 r x Solaris – (czasem określany jako typ Merlot)

Typ neutralny, do cuvee
Prior (Fr 484-87 r) = Fr 004-61 r  x Fr 236-75 r , odmiana barwiąca
? (Fr 453-87 r) = FR 004-61 r x FR 236-75 r


Odmiany odporne  na wina białe:

Typ neutralny:
Helios (Fr 242-73) = Merzling x (Seyve Villard 12-481 x Müller-Thurgau)
Bronner (Fr 250-75) = Merzling x Gm 6494
Merzling (Fr 993-60) = Seyve Villard 5-276 x (Riesling x Ruländer)
? (Fr 392-83 )

Typ owocowy:
Johanniter (Fr 177-68) = Riesling x (Seyve-Villard 12481 x (Ruländer x Gutedel))
Solaris (Fr 240-75) = Merzling x Gm 6493
? (Fr 493 -87 )


Artykuły tematyczne, zawierające opisy wielu powyższych odmian w formie tabel:
Resistenzzüchtung gegen Botrytis
Die neuen pilzwiderstandsfähigen Rotwein
Anbautechnische Eigenschaften der neuen Freiburger pilzwiderstandsfähigen Rotweinsorten
Anbautechnische Eigenschaften der neuen Freiburger pilzwiderstandsfähigen Weißweinsorten


Odmiana Johanniter klon Fr 310 w róźnych fazach dojrzewania.

Johanniter klon Fr 310
Zdjęcia: Copyright (C) Reinhard Antes www.antes.de


*) Gm 6494 -odmiana wyprowadzona w Instytucie w Geisenheim. Być może w procesie wyprowadzania użyto odmiany Rondo (Gm 6494-5) lub jakiejś jej bliskiej selekcji pochodzącej od tych samych rodziców. Wg Genres Rondo wyprowadzono z Saperavi severnyi x Saint Laurent, natomiast wg. Instytutu w Geisenheim była to krzyżówka Zarya Severa x St. Laurent. 


Źródło:
Staatliches Weinbauinstitut Freiburg
Agroscope FAW Wädenswil
Ostatnia aktualizacja ( piątek, 10 luty 2006 )
< Poprzedni

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.
Mambo 4.5.5 PL powered by MamboPL.com Team