Newsflash
Home arrow O nas arrow Ludzie
Ludzie

Maciej Sierpiński

Maciej SierpińskiWspółautor portalu Winnice Polskie. Z wykształcenia dr inż. chemik, odpowiedzialny w portalu za chemię w uprawie i winifikację.

"Początki pasji winiarskiej były w moim przypadku chyba typowe. Zaczęło się od zamiłowania do wina - napoju alkoholowego wyjątkowo szlachetnego, zaskakującego różnorodnością gatunków, smaków, aromatów. Do czasu, kiedy hobby ograniczało się do degustacji gotowych trunków wszystko wydawało się stosunkowo proste. Do czasu... Długo będę pamiętał swoje pierwsze „coś”, co udało mi się zrobić z przypadkowo zebranych winogron nieznanej odmiany, bo przy najlepszych chęciach winem nazwać tego okropieństwa było nie sposób. Porażka zirytowała mnie do tego stopnia, że poczułem przymus zgłębienia wiedzy pozwalającej wytwarzać napoje, dla których nazwa „wino” była by w pełni zasłużoną.

Po bardziej już udanych próbach winifikacji gron z zaprzyjaźnionych winnic doszedłem do wniosku, że aby mieć szanse na wina naprawdę wysokiej jakości muszę dysponować nie tylko wiedzą. Absolutnie niezbędny jest również wysokiej jakości surowiec wyjściowy: odpowiednie odmiany winorośli, właściwa uprawa, odpowiednie parametry owoców w momencie zbioru. W 2003 roku założyłem więc na południe od Wrocławia własną winnicę. W tej chwili na 12 arach uprawiam około 500 krzewów winorośli 8 odmian przerobowych. W tym sporo Vitis vinifera..."




Jerzy Siemaszko

Jerzy Siemaszko
Z zawodu archeolog, starszy kustosz, badacz najdawniejszych dziejów północno-wschodniej Europy. W portalu zajmuje się zagadnieniami związanymi z uprawą winorośli w ekstremalnych warunkach chłodnego klimatu oraz biologią winnego krzewu i praktycznymi aspektami uprawy. Skąd winiarskie zainteresowania u archeologa?

W mojej rodzinie zawsze panowało przekonanie, że istnieją trunki znacznie bardziej szlachetne niż czysta wódka, a dobre wino króluje wśród nich w sposób niekwestionowany. Edukację winiarską rozpocząłem na studiach, paradoksalnie – dzięki archeologii. Podczas wykopalisk we Francji stołowaliśmy się w skromnej na pozór wiejskiej oberży, gdzie w podzięce za pomoc w ratowaniu bezcennych zabytków zagrożonych budową zapory na Loarze serwowano nam  najwykwintniejsze dania. Posiłkom nieodłącznie towarzyszyło wino z własnej winnicy  oberżysty. Przy stole wiele godzin dyskutowaliśmy o potrawach i winie oraz roli, jaką spełniają w kulturze krajów romańskich. Teraz to się nazywa slow food... No i tak się zaczęło. Głębokie zainteresowanie  uprawą winorośli i produkcją wina rozbudziły inne wyjazdy zagraniczne, na winobranie do kilkunastohektarowego rodzinnego przedsiębiorstwa Schram & Fils w małej nadmozelskiej miejscowości Bech-Kleinmacher w Luksemburgu, gdzie spędziłem łącznie blisko pół roku. Właściciele winnicy, zwłaszcza Marc Schram i jego ojciec, okazali się ludźmi niezwykle otwartymi i gościnnymi, a jako że byli absolutnymi fascynatami swego zawodu, kiedy im się trafił wdzięczny słuchacz w mojej skromnej osobie, chętnie dzielili się swą wiedzą. Prócz samego zbioru owoców, z  czasem zaczęli mi powierzać prostsze prace w winnicy. Pochłonęło mnie to do tego stopnia, że kiedy udało mi się zrealizować wieloletnie marzenia i w 2000 roku kupiłem niewielką posiadłość na skraju Wigierskiego Parku Narodowego w Nowej Wsi koło Suwałk, mimo znaczącego pukania się w czoło przez sceptyków, zacząłem sadzić winorośl. Dziś nieduża, ale za to najdalej wysunięta na północny wschód w Polsce winnica Villa Nova przynosi już pierwsze obiecujące plony winobrania...




Krzysztof Górka

Krzysztof GórkaJeden z autorów i pomysłodawców portalu Winnice Polskie. Z wykształcenia inż. elektroniki o specjalnościach informatyka, automatyka i robotyka.  Z racji na profil zainteresowania w portalu odpowiada za bieżącą administrację a także działy związane z historią winnic i ich stanem w chwili obecnej, klimatem oraz wyborem siedliska.

”Swoje obecne zainteresowanie uprawą wiążę nieodłącznie z winem, które zaczęło się zupełnie zwyczajnie, od konsumpcji. W pewnym momencie zapragnąłem zrobić własne wino, wierząc naiwnie, że wystarczy chcieć. Jakież było moje rozczarowanie, gdy okazało się, że pomimo włożonego wysiłku produkt końcowy jest daleki od tego, co można znaleźć  w sklepach, choćby na najniższych półkach. To spowodowało, że zapragnąłem zgłębić tajniki tego co sprawia, że jedne wina są tak doskonałe a inne zupełnie kiepskie. I tak poprzez wiele spotkań, rozmów, dyskusji, kursów i przeczytanych książek, zdałem sobie powoli sprawę na czym polega istota produkcji wina. Niezwykle wiele zawdzięczam winiarzom i winogrodnikom z Niemiec, Słowacji a także z Polski, którzy zechcieli się podzielić ze mną swoją wiedzą i doświadczeniami. Właściwe odmiany o odpowiednim stopniu dojrzałości, odpowiednia kwasowość, wpływ siedliska, szlachetne drożdże wyselekcjonowane z najlepszych winnic, wpływ temperatury na przebieg fermentacji i wiele innych czynników, to zaledwie początek do solidnej wiedzy, która mam nadzieję kiedyś powoli mi zrobić dobre wino. Po kilku próbach robienia win z winogron pochodzących z polskich winnic, zapragnąłem posiadać własną, aby mieć większą kontrolę nad tym co i w jaki sposób produkuję. I nie ukrywam także żeby spełnić marzenia o własnej winnicy. Od niedawna się one realizują. ”




Dariusz Rzosiński

Dariusz RzosińskiWspółautor portalu, odpowiedzialny za działy Winifikacja, Uprawa winorośli,  w szczególności opisy form prowadzenia i chorób winorośli.

„Z zawodu jestem inż. architektem. Mieszkam i pracuję w Białymstoku. Skąd zatem pasja winogrodnicza w tak, zdawało by się niesprzyjającym winorośli zakątku kraju?  Może z przekory, może z wrodzonego uporu a najprawdopodobniej z odziedziczonego po rodzicach zamiłowania do ogrodnictwa i sadownictwa w ogóle .
Pierwsze, własne krzewy winorośli posadziłem w roku 2000 stopniowo powiększając moją mini kolekcję. Obecnie mój przydomowy ogród winoroślowy liczy sobie ok. 50 krzewów kilkunastu odmian, głównie przerobowych, przeznaczonych do produkcji wina, oraz kilku odmian deserowych. Wszystkie krzewy uprawiane są w gruncie.
Nie mając ambicji prowadzenia towarowej winnicy chcę być w serwisie „Winnice Polskie” głosem pasjonatów i hobbystów – działkowców, właścicieli ogrodów przydomowych i małych winnic w gospodarstwach rolnych czy agroturystycznych, uprawianych nie tylko dla efektu ekonomicznego ale przede wszystkim dla satysfakcji i własnej przyjemności. Dlatego też będę wyszukiwał i sprawdzał w praktyce metody uprawy pozwalające te satysfakcję osiągnąć, nie wnikając głęboko w takie zagadnienia jak rachunek ekonomiczny. Jeśli więc istnieją sposoby agrotechniczne czy wręcz techniczne, umożliwiające prowadzenie uprawy gruntowej wrażliwych, wartościowych odmian winorośli w niesprzyjających warunkach  - zamierzam te sposoby sprawdzać i doskonalić.
Każdy ma prawo mieć pasję, choćby osiągniecie zadawalającego wyniku okupione było sporym wysiłkiem. Czymże jednak jest jakikolwiek wysiłek i poświęcenie wobec przyjemności czerpania satysfakcji ze smaku własnego wina czy dorodnej kiści winogron uzyskanych w własnej uprawy?”



Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.
Mambo 4.5.5 PL powered by MamboPL.com Team