Newsflash
Home arrow Uprawa winorośli arrow Artykuły arrow Winobranie 2007 - część I - zbiory
Winobranie 2007 - część I - zbiory
Napisał Maciej   
wtorek, 16 październik 2007
PinotGris

    Stało się! Po całym sezonie ciężkiej pracy na winnicy - cięcia, uprawy gleby, oprysków, przycinania pasierbów, osłaniania przed ptakami, nastąpił czas na...  kolejną ciężką pracę - zbiory i winifikację. Od tego roku, wzorem bardziej cywilizowanych winiarskich krajów, postanowiliśmy z przyjacielem założyć nieformalną  spółdzielnię: zarówno zbiory na dwóch winnicach, jak winifikację prowadzić wspólnie. Również zakupów sprzętu i materiałów dokonaliśmy we dwóch. Artykuł „Winobranie 2007” został pomyślany jako relacja z działań na naszych winnicach od momentu zbioru, poprzez proces winifikacji do momentu pierwszych ocen degustacyjnych gotowych win. Będziemy sukcesywnie uzupełniać opisy i dane. Zaczynamy...

    Rozpoczęliśmy 01. października od zbioru Ronda na winnicy Grzegorza. Ze względu na mały areał Grześ prowadzi krzewy w formie sznura pionowego. Jak widać, Rondo to lubi – owocowanie na czteroletnich krzewach jest zupełnie zadowalające. Cała winnica osłonięta jest siatką, dzięki czemu ptaki nie wyręczyły nas w zbiorach.
Fot. 1. Zbiory Ronda
Fot. 1. Zbiory Ronda.

 
Fot. 2. Owoce Ronda.
    Trzy opryski, głównie układowymi fungicydami i Siarkolem, zapewniły dobre zdrowie owoców przy ich pełnej dojrzałości. Mączniaki nieznacznie uszkodziły liście, jednak na jagodach dało się zauważyć jedynie ślady grzybów.
  Pozostałą część Ronda oraz Regenta zebraliśmy na mojej winnicy, położonej na Przedgórzu Sudeckim w odległości około 60km na południe od Wrocławia. Jak pisaliśmy w artykule „Ptaki na Winnicy” krzewy również zostały w początkowym okresie dojrzewania osłonięte siatkami przeciw ptakom. Metoda okazała się w 100% skuteczna: jeden jedyny nieosłonięty rząd Traminera został ogołocony przez ptaki do ostatniej jagody, tymczasem wszystkie osłonięte pozostały nienaruszone.


















Fot. 2. Owoce Ronda.


 
Fot. 3. Rondo za siatką.
Fot. 3. Rondo za siatką chroniącą przed ptakami.
 

Fot. 4. Dojrzałe pestki Regenta.
    Poza pomiarami cukru i kwasowości w celu stwierdzenia dojrzałości fizjologicznej przeprowadziliśmy obserwacje pestek (pisaliśmy o tym w artykule „Kiedy zbieramy?”). Pestki w Rondzie i Regencie okazały się zupełnie dojrzałe, o czym świadczy ich pełne przebarwienie na kolor brązowy.
    Po zbiorach, zgodnie ze sztuką, natychmiast przystąpiliśmy do przerabiania owoców. W tym roku do mielenia i odszypułkowania gron mieliśmy możliwość po raz pierwszy skorzystać z młynkoodszypułkowarki. Urządzenie okazało się niezwykle wygodne i wydajne. Pracuje niezawodnie, nie wymaga wysiłku, a przerobienie 200kg owoców zajmuje nie więcej niż 10 minut.






















Fot. 4. Przebarwione, dojrzałe pestki Regenta.

Fot. 5. Młynkoodszypułkowarka w akcji.
Fot. 5. Młynkoodszypułkowarka w akcji. Po prawej – szypułki wypadające z urządzenia.

    Miazgę Ronda i Regenta nastawiliśmy do fermentacji w kadziach PP o pojemności 225 litrów, miazgę Pionot Noir w pojemniku PE pojemności 33 litry. Do fermentacji użyliśmy drożdży aktywnych Oenoferm Rouge firmy Erbsloeh, które zawdzięczamy uprzejmości jej przedstawiciela, Pana Toma Woytek.
    Zbiór Pinot Gris przeprowadziliśmy 05.października. Przebieg pogody w tym roku okazał się sprzyjający dla pojawienia się szlachetnej pleśni Botrytis Cinerea i rodzynkowaniu jagód. Szacunkowo około 10-15% owoców zostało porażonych pleśnią i znajdowało się w różnym stopniu zrodzynkowania. Poziom cukru w tych jagodach przewyższał 30%, podczas gdy w jagodach zdrowych wynosił przeciętnie 22,5%. Bardzo jesteśmy ciekawi końcowego efektu winifikacji tegorocznego Pinot Gris.

fot. 6. Zbiór Pinot Gris.
Fot. 6. Zbiór Pinot Gris.


Fot. 7. Pinot Gris.
Fot. 7. Pinot Gris: zdrowe grono (po lewej) i zrodzynkowane jagody zaatakowane przez Botrytis Cinerea.



Ostatnia aktualizacja ( czwartek, 25 październik 2007 )
< Poprzedni   Następny >

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.
Mambo 4.5.5 PL powered by MamboPL.com Team