Newsflash
Home arrow Winifikacja arrow Techniki fermentacji
Techniki fermentacji
Zebraliśmy winogrona. Pozostaje teraz przeprowadzić proces właściwej winifikacji, tak, by maksymalnie wykorzystać potencjał zgromadzony w owocach. Proces winifikacji winogron odmian przeznaczonych na wina czerwone różni się od winifikacji odmian białych. Poglądowo kolejne etapy przedstawiają poniższe ogólne schematy.



Zauważmy, że formalnie różnice są niewielkie i polegają w zasadzie na odmiennej kolejności niektórych działań. Wina białe poza niektórymi beczkowymi nie przechodzą fermentacji jabłkowo – mlekowej. Również parametry niektórych procesów (np. temperatura fermentacji) są inne dla win czerwonych i białych. Te pozornie nieznaczne różnice niosą ze sobą jednak na tyle zasadnicze zmiany w charakterze otrzymywanych win, że procesy winifikacji win czerwonych, białych i specjalnych omawiamy oddzielnie.




Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.
Mambo 4.5.5 PL powered by MamboPL.com Team