Newsflash
Home arrow Uprawa winorośli arrow Gentyka i wino
Gentyka i wino

 

Mamy przyjemność przedstawić nowy dział Genetyka i Wino, którego opiekunem będzie dr Adam Wawrzyński.

 

Pan Adam jest genetykiem roślin, w przeszłości pracującym m.in. w Zakładzie Biochemii Roślin IBB PAN i Wydziale Rolnictwa i Biologii SGGW. Jest także autorem bloga o mile brzmiącej nazwie Vitis Vinifera, gdzie stara się łączyć swoje zainteresowania hobbystyczne z zawodowymi, pisząc o winie, winorośli i biotechnologiach.



O marce i markerze dobrego wina
Napisał Administrator   
wtorek, 22 wrzesień 2009

Ostatnio na niniejszych łamach zajmowałem się problemem właściwego rozumienia popularnych w literaturze przedmiotu określeń, takich jak „klon”, „kultywar”, czy „hybryda”. Próbowałem wyjaśnić, że skoro V. vinifera jest w stanie krzyżować się z dziesiątkami gatunków dzikiej winorośli, trudno obronić tezę, że materiał genetyczny V. vinifera jest szczególnie szlachetny i odmienny od DNA jej krewniaków. Rzecz jasna, nadal nie wiadomo, czy genów odpowiedzialnych za – zastosuje tu gigantyczny skrót myślowy – cechę „wino dobrej jakości”, jest kilka, kilkanaście czy kilkaset; zaryzykuje jednak stwierdzenie, że prawdopodobnie nie jest ich wcale tak dużo. Oczywiście, sprawa może być daleko bardziej skomplikowana: tajemnica jakości może kryć się np. nie w obecności (lub braku) określonych genów, ale np. subtelnym zmianom ich regulacji. Rozwiązanie tej zagadki zajmie genetykom i biologom molekularnym pewnie jeszcze trochę czasu, ale pierwszy krok na tej drodze z pewnością został już uczyniony.

Ostatnia aktualizacja ( czwartek, 24 wrzesień 2009 )
O klonach, hybrydach i mutantach
Napisał Administrator   
wtorek, 22 wrzesień 2009
O tym, że winorośl jest rośliną wyjątkową, nie trzeba pewnie przekonywać nikogo z zaglądających na te łamy. W swej udomowionej wersji towarzyszy człowiekowi od przynajmniej ośmiu tysięcy lat (proces jej udomowienia zaczął się prawdopodobnie w rejonie ograniczanym dzisiejszymi terytoriami Iranu, Turcji i Gruzji). Rodzaj Vitis obejmuje kilkadziesiąt gatunków, z jednym szczególnie bliskim naszym sercom i podniebieniom - Vitis vinifera. Ocenia się, iż pojawił się on około 65 milionów lat temu. Oczywiście różnił się znacząco od winorośli, którą dziś wykorzystuje się do produkcji wina; zdecydowanie bardziej przypominał jedyny dziki podgatunek winorośli winnej, czyli V. vinifera silvestris (sylvestris), obecny do dziś w wielu rejonach Eurazji.
Ostatnia aktualizacja ( czwartek, 24 wrzesień 2009 )

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.
Mambo 4.5.5 PL powered by MamboPL.com Team