Newsflash
Home arrow Uprawa winorośli arrow Choroby winorośli
Choroby winorośli
Mamy niewątpliwą przyjemność poinformować, że nawiązaliśmy współpracę z Panem dr Januszem Mazurkiem, absolwentem Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, fitopatologiem zajmującym się od kilkunastu lat ochroną roślin. Dr Mazurek specjalizuje się w chorobach i ochronie chemicznej winorośli, od 2005 roku prowadzi nadzór fitosanitarny nad największą polską winnicą Pana Lecha Jaworka w Miękini. Z racji swojej wiedzy teoretycznej i praktycznego doświadczenia w ochronie winorośli przed chorobami Janusz będzie redaktorem prowadzącym nowego działu naszego portalu pt. "Choroby winorośli".

Autorska strona Janusza: Klinika Roślin




Omacnica prosowianka (Ostrinia nubilalis Hubn.) szkodnikiem młodych nasadzeń winorośli
Napisał Janusz Mazurek   
środa, 16 wrzesień 2009

      Szkody powodowane na roślinach ogrodniczych przez owady powszechnie uważane za szkodniki upraw rolniczych nie są zjawiskiem szczególnie niezwykłym i wyjątkowym. Samo pojęcie szkodnika jest przecież określeniem bardzo relatywnym, i przede wszystkim odnoszącym się do ekonomicznych relacji pomiędzy owadem a rośliną uprawną wyrażonych jakością, a najczęściej ilością utraconego plonu. Powszechne występowania danego gatunku na roślinach użytkowych jest w dużej mierze kreowane przez działalność rolniczą i ściśle związane z łatwą dostępnością jednolitego pokarmu. Sprzyja temu silne ograniczenie bioróżnorodności wynikające z wysiewania tego samego gatunku rośliny na ogromnych monokulturowych powierzchniach, co w skali zjawisk przyrodniczych jest raczej wyjątkiem niż normą. Nie należy się więc dziwić, że w określonych sytuacjach, część z tych „rolniczych” szkodników może sporadycznie żerować na innych roślinach. W szczególności dotyczy to polifagów, czyli gatunków, które charakteryzują się szerokim zakresem preferencji w stosunku do roślin będących ich potencjalnymi żywicielami. Przystosowywanie się owadów do nowych żywicieli to z reguły długotrwały i niezmiernie skomplikowany proces, który wymaga jeszcze wyjaśnienia wielu kwestii.

        W tym kontekście niezmiernie ciekawym zjawiskiem jest zaobserwowanie nietypowych uszkodzeń na pędach winorośli Vitis vinifera L, które można było spotkać, w tym roku, na jednej z plantacji winorośli w pasie Wzgórz Trzebnickich niedaleko Wrocławia. W połowie sierpnia, właściciel winnicy, zaobserwował na kilkuset krzewach odmiany Pinot Noir niewielkie otwory, wraz z wysypującymi się z nich trocinami.

Otwór w latorośli młodego krzewu Pinot Noir wygryziony przez larwę Omacnicy prosowianki (fot. Winnice Polskie).

Dziury zostały wygryzione na jednorocznych pędach, na wysokości ok 15-20 cm, a w części z nich znaleziono kremowo-białe larwy. Za pomocą dostępnych kluczy, larwy zostały oznaczone przez autora tego opracowania jako omacnica prosowianka (Ostrinia nubilalis Hubn), motyla będącego powszechnie znanym szkodnikiem kukurydzy.
 
Ostatnia aktualizacja ( piątek, 18 wrzesień 2009 )
Herbicydy z grupy fenoksykwasów zagrożeniem dla plantacji winorośli
Napisał Janusz Mazurek   
sobota, 21 luty 2009
       Komercyjna uprawa winorośli, która w najbliższych latach z pewnością będzie się silnie rozwijać, może zostać ograniczona i to z całkowicie niespodziewanej przyczyny. Na plantacjach, zlokalizowanych w rejonach typowo rolniczych, istnieje duże ryzyko występowania silnych uszkodzeń spowodowanych przez znoszenie z sąsiednich upraw herbicydów z grupy fenoksykwasów. Związki te, w wielu krajach uprzednio borykających się z tym problemem, były traktowane jako jeden z podstawowych czynników limitujących wielkotowarową produkcję wina. Tymczasem wśród innych roślin winorośl uchodzi za wyjątkowo wrażliwą na te herbicydy. Wystarczy zaledwie nadmienić, że silne objawy fitotoksyczności występują już przy stężeniu 100-krotnie mniejszym niż dawki powszechnie zalecane do zwalczania chwastów w wielu zbożach w tym kukurydzy. Niezależne doświadczenia potwierdzają, że uszkodzenia mogą powstawać nawet w wyniku zniesienia cieczy roboczej z upraw położonych w odległości 1000 m i więcej od plantacji winorośli. Problem jest dość poważny i wymaga współdziałania oraz wzajemnego zrozumienia zarówno ze strony plantatorów wina jak i producentów rolnych.

      Niewielki, powszechny poziom wiedzy na temat problemów w uprawie winorośli może więc być podstawowym czynnikiem utrudniającym zrozumienie zagadnienia. Właściwa ochrona przed „dryftem” herbicydów znacznie przekracza możliwości przeciwdziałania temu zjawisku  podejmowane wyłącznie przez producentów wina i wymaga szeroko rozumianych działań edukacyjnych, a w przyszłości również i prawnych. Warto więc zawczasu podjąć temat uszkodzeń herbicydowych, które  są już w Polsce obserwowane  i skorzystać z doświadczeń plantatorów z innych krajów, tak abyśmy w pewnym momencie nie obudzili się z przysłowiową „ręką w nocniku”.



Uszkodzenia liści odmiany Seyval Blanc charakterystyczne dla fenoksykwasów. (fot. Maciej Sierpiński)


Ostatnia aktualizacja ( środa, 16 wrzesień 2009 )
Rozwiertek nieparek i słodyszek rzepakowy - niespodziewane szkodniki winorośli na Dolnym Śląsku
Napisał Janusz Mazurek   
sobota, 21 luty 2009
      Nieuchronna perspektywa sukcesywnego powiększania się areału uprawy winorośli w Polsce, z całą pewnością, będzie skutkować możliwością przystosowywania się niektórych szkodników do „nowego” żywiciela. W pierwszej kolejności należy spodziewać się niekontrolowanego, przypadkowego wprowadzania określonych gatunków wraz z importem sadzonek.


Słodyszki gromadzące się na liściach w pobliżu kwiatostanów / fot. prof. Z. Klukowski


Ostatnia aktualizacja ( niedziela, 22 luty 2009 )
Biologia i zwalczanie mączniaka prawdziwego na winorośli w Europie i na świecie.
Napisał dr inż. Janusz Mazurek   
sobota, 12 lipiec 2008
    Zapraszamy do lektury trzeciego artykułu dr inż. Janusza Mazurka z cyklu "Choroby winorośli". Artykuł poświęcony jest mączniakowi prawdziwemu (Uncinulla necator [Schw.] Bur.), jego biologii i zwalczaniu na winorośli.


Wstęp

    Mączniak prawdziwy winorośli wywodzi się z Ameryki Północnej, gdzie pierwotnie koegzystował na dzikich formach winorośli Vitis labrusca stanowiących materiał wyjściowy dla wielu odmian rozpowszechnionych na całym świecie. W miejscu swojego pierwotnego pochodzenia patogen nie miał większego znaczenia dla rodzimych gatunków i odmian winorośli. W Europie został oficjalnie stwierdzony we Francji roku 1847, chociaż według niektórych źródeł wcześniej, bo w roku 1845, jego obecność zanotował pewien ogrodnik w Margate w Anglii. Bardzo szybko, bo już w następnym sezonie od jego pojawienia się na Starym Świecie, doprowadził do silnego ograniczenia plonu Vitis vinifera L oraz przyczynił się do wyprodukowania „śmierdzącego wina” („foul wine” przyp. tłum.). Od tego czasu mączniak zaczął szybko się rozprzestrzeniać a wszędzie tam gdzie się pojawił powodował znaczne straty. Aż do roku 1854, kiedy to do jego zwalczania regularnie zaczęto stosować bardzo skuteczne zabiegi opylania siarką, straty plonu we Francji dochodziły nawet do 80%.

Fot. 1. Efekt porażenia mączniakiem prawdziwym jagód odmiany Pannonia Kincse (fot. Maciej Sierpiński)


Ostatnia aktualizacja ( wtorek, 15 lipiec 2008 )

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.
Mambo 4.5.5 PL powered by MamboPL.com Team